И има ли как фирма обявила фалит на 31 януари да разпореди платен престой от 6 февруари?
Здравейте, отново съм аз. Днес работодателят ни обяви, че ни пуска безсрочен платвн престой, поради липса на материали. Искам да попитам колко време може да ни държи в този принудителен престой?
Много, много благодаря за изчерпателния отговор.
Имате право да откажете чл.325, ал.1, т 1. Все пак това е "взаимно съгласие" и не може да стане без Ваше съгласие.
Неплащането на обезщетение за одтаване без работа след чл.328, т.1, 2, 3... не е основание за отказване на обезщетение за безработица .
Тоест да разбирам, че на 5 февруари не е проблем да ни освободят по член 328 и до 7 дни да се регистрираме в бюрото по труда и след това в НОИ, дори без да ни е изплатил обещетенията? И за да ни освободи по член 328 трябва ли да се чака синдика да взима някакво решение?
И забравих да допълня най-важното ,времето ни притиска на 5 февруари започват да извикват всички нас служителите да подаваме молби за напускане по член 325 имам ли право да откажа и да държа да ме освободи по член 328.
Имате право.
Можете да се регистрирате.
Изчакайте списъка на синдика, имате 3-месечен срок от датата на обявяване на несъстоятелността за регистрация във фонда за ГВРС.
Търсете си права`та чрез ГИТ, ще ви съдействат.
Успех и късмет! :good:
Благодаря ви ,но точно в това е проблема ,че работодателя ни казва "Няма как да ви съкратя по член 328,докато не ви изплатя обезщетенията ,а аз нямам пари,и няма как да се регистрирате на в Бюрото по труда и НОИ ,докато не излезе решението на синдика,което може да се забави до 1 година." Това вярно ли е?
Здравейте,аз и моите колеги имаме следния казус.Завода ,в който работех през последните 2 години обяви несъстоятелност.Производ ството беше открито на 18.01 и е приключило на 31.01 ,фирмата е обявена за неплатежоспособна.Така работодателят ни се опитва да ни извърти ,като казва че не може да ни съкрати по член 328 ,тъй като нямал пари да плати обезщетенията по КТ и не можем да отидем на борсата.Предлага 2 варианта или член 325 или да ни прехвърли в нова фирма с нов договор ,но на по-ниска заплата ,с което ние не сме съгласни.Та имаме ли право да си държим за плен 328 въпреки,че не може да плати обезщетенията ,а и в прочем всеки месец ни е спирал от заплатата вноска за Гарантиран фонд. Ако не ни плати обезщетения , би ли било това пречка при регистрация в борсата ,и тези обезщетения не се ли изплащат от гарантирания фонд в този случай.